Planerar du att publicera en avhandling, roman eller ditt CV men är osäker på var du ska börja? Eller kanske du letar efter ett enkelt layoutprogram för att skapa affischer, broschyrer, bilder eller material för Facebook eller andra sociala medier? Här är en guide till 5 utmärkta layoutprogram som är enkla att använda, bara kostar några enstaka kronor (eller är helt gratis) och är bra alternativ till mer kända publiceringsprogram så som InDesign eller QuarkXpress.

Grafisk layout är lätt 2018: Här är de bästa programmen

Layout var en gång i tiden en syssla som var reserverad för proffsen. Nu har däremot alla möjligheten att hantera det hela tack vare layoutprogram som är baserade på öppen mjukvara och onlinebaserad programvara. Du kan nu skapa din egna unika produkt med några få klick. Oavsett om du vill framställa böcker, flygblad, vykort, menyer, gratulationskort eller digitala produkter så som nyhetsbrev och onlinetidningar, så kan du snabbt och enkelt börja. Med färdiga mallar och alternativ så kan du lägga till de objekt krävs krävs för att skapa din egen framställning bestående av foton, text, ikoner och illustrationer.

Under de senaste åren har utbudet av alternativa layoutprogram till jättar som InDesign exploderat. Det är allt oftare nödvändigt att snabbt producera sidanpassat material: bilder och reklam för Facebook eller Instagram, banners för din webbplats eller broschyrer. Varför inte göra det snabbt och enkelt med ett gratis program som ger din text en unik professionell estetisk prägel?

Här är vår guide för att hitta det bästa kostnadsfria eller prisvärda layoutprogrammet år 2018.

1. Microsoft Word

 

Ibland behöver du inte söka länge för att hitta det layoutprogram du behöver. En viss programvara för ordbehandling som vi dagligen kommer i kontakt med är faktiskt fullvärdigt: Microsoft Word! I denna programserie finns de flesta nödvändiga verktygen för att framställa kalendrar, broschyrer, affischer, bokmärken och läroplaner med stora möjligheter till individualisering. Det kan vara lite krångligt i början men man kan ställa in sidformat, välj bland hundratals tillgängliga teckensnitt (förresten, ta en titt på dafont.com), välja färger, importera och redigera bilder, numrera sidor, justera text, arrangera bilder, använda kolumner samt infoga grafik och tabeller. Kort sagt så saknas egentligen inget. Utöver detta finns även en kraftfull stavningskontroll och möjligheten att spara som pdf i en kvalitet som är tillräcklig för hem- eller kontorsutskrift.

2. Scribus

grafisk formgivning, grafisk design, layoutprogram, grafiskprogram, indesign 

Gränssnittet kanske verkar föråldrat, men efter första intrycket så hittar man ett kraftfullt layoutprogram som är gratis och bygger på öppen mjukvara. Det stödjer även flera operativsystem och kan framställa material på kommersiell nivå: Scribus. Syftet med programmet är att göra grafiska layouten tillgänglig för nybörjare utan att för den delen ta bort åtkomsten till mer professionella funktioner, vilket är viktigt om du behöver trycka det färdiga materialet. Bland verktygen finner man färghantering för utskrift (inklusive pantone) - vilket minskar skillnaden mellan färgerna som visas på skärmen och de som faktiskt skrivs ut. Man kan arbeta utifrån mallar eller skapa helt nya dokument, använda lager, vektorgrafik, guider och smarta nät för att koppla ihop grafik och enkelt anpassa de olika elementen och sidorna. En väldigt användbar wiki-guide hjälper dig att utforska de oändliga möjligheterna.

3. Lucidpress

 grafisk formgivning, grafisk design, layoutprogram, grafiskprogram, indesign

Lucidpress är ett program för att skapa layout online för reklam och redaktionellt innehåll. Det är extremt enkelt och kräver inte att man installerar någonting. Du registrerar dig och får direkt tillgång till drygt 250 publiceringsmallar från vilka du får möjligheten att skapa ett professionellt och omfattande material. Med ett heltäckande och intuitivt grafiskt gränssnitt är programmet väldigt användbart, tack vare drag- och släppfunktionen är det enkelt att hantera format, textstilar, positionering av bilder, lager och OH-film för att skapa professionella grafiska effekter. Du kan spara för senare utskrift i pdf eller i andra digitala format. Allt för knappt 6 euro/månad. Lucidpress hanterar även ljud- och videofiler som kan infogas i dokumentet och stödjer även hyperlänkar för att skapa ett heltäckande multimediedokument som går att använda inom näringslivet eller i utbildningssyfte. Det möjliggör även import av bilder direkt från Flickr, Facebook och Dropbox.

4. Canva

 grafisk formgivning, grafisk design, layoutprogram, grafiskprogram, indesign

Om du inte behöver skapa hela böcker eller tidskrifter utan istället har behov av att snabbt lägga ut broschyrer, bilder och tips på Facebook och andra sociala medier, publicera ditt CV eller ett brev så kan Canva vara programmet för dig. Det här enkla onlinebaserade layout- och grafikprogrammet har snabbt blivit populärt tack vare sin extrema intuitiva nivå och möjligheten att använda det utan att behöva installera något på datorn. Du får tillgång till färdiga modeller med förutsättningarna för att skapa alla typer av grafiska produkter: bilder för Facebook, affischer, flygblad, layouter för bloggar, visitkort, bannerannonser, läroplaner och certifikat. Du kan välja mellan hundratals layouter, teckensnitt och bakgrunder varav många är gratis och andra endast kostar några få kronor. Varje element kan flyttas med ett enkelt drag och släpp. Du kan skapa olika kombinationer av typsnitt, färger och logotyper som kan associeras med alla produkter i er verksamhet.

5. Joomag

 grafisk formgivning, grafisk design, layoutprogram, grafiskprogram, indesign

Joomag är ett program för onlinebaserad layout speciellt utformat för de som vill skapa och publicera en onlinebaserad tidskrift, en fotobok, en företagstidning eller en katalog över produkter. Här kan du också ta del av fler än 100 förinställda grafiska mallar eller starta från grunden och skapa en digital produkt. Du kan arbeta med typografiska upplägg och lager. Gratisversionen gör det möjligt att skapa och publicera ditt företags katalog eller tidningen online (tillgänglig för kunden med hjälp av en länk). Den mer avancerade versionen, som kostar ungefär 75 kronor per månad, låter dig ladda ner pdf, sälja din tidskrift via webbplatsens plattform eller skapa en specifik grafisk layout för ditt varumärke.

Detta var 5 program som hjälper dig att lägga upp och publicera material för olika behov. Nu behöver du bara ge din kreativitet spelrum.