Det är knappast en hemlighet att mycket har hänt i datorvärlden på väldigt kort tid. Inte bara har antalet olika sorts datorer på marknaden ökad, och mängden mjukvarulösningar och filformat. Då samtliga format har sina egna för- och nackdelar kan det vara svårt att navigera i djungeln. Men här ska vi titta närmare på några av de mest användbara och vanligast förekommande formaten.

Portable document format (PDF)

När Adobe 1993 lanserade PDF-formatet var det få som kunde tro att det skulle få det enorma genomslag som det faktiskt har haft. Vad som kännetecknar detta format är att det bjuder på en standardiserad framställning oavsett mjukvara, hårdvara och operativsystem. Ambitionen var att lansera ett format som både var skalbart och användbart oavsett det egna systemets förutsättningar.

Photoshop document file (PSD)

Precis som PDF så lanserade Adobe PSD som en sorts universellt format med all relevant information. Men detta format var främst tänkt att användas i samband med deras egen mjukvara Photoshop. Och även om ett stort antal program på senare tid har kommit att kunna visa PSD-filer så är det främst deras eget program som stödjer alla dess funktioner. Med hjälp av PSD så kan man separera en bild i olika lager och även dokumentera alla ändringar. Ett användbar format som tyvärr i stor utsträckning kräver att man har Photoshop.

Joint Photographic Expert Group (JPG)

Detta filformat är ett av de allra vanligast förekommande och är numera något utav en defacto standard när det kommer till komprimerade och lätthanterliga bilder. Ofta används JPG när det kommer till att publicera bilder på webben, men har även blivit vanligt förekommande i övriga publiceringssammanhang. Det som kännetecknar detta format är att det komprimerar bilderna, vilket minskar kvaliteten på bilderna men sparar utrymme. Just möjligheten att få förhållandevis små bildfiler har gjort JPG till ett av de allra mest populära formaten. Vid sidan av PNG är det nog det mest standardiserade bildformatet som är tillgängligt.

Portable network graphics (PNG)

Vid sidan av JPG är PNG förmodligen ett Internets mest välanvända filformat på internet. Vad som kännetecknar PNG är att det klarar ett stort antal färger och kan presentera grafik i väldigt hög upplösning.

Graphics interchange format (GIF)

Detta filformat har på senare tid fått något utav ett uppsving. Talande för det är att det möjliggör enklare animationer med en förhållandevis hög grad av kompression som bjuder på en ganska smidig filstorlek.

Scalable vector graphics (SVG)

Detta förhållandevis moderna filformat har kommit att bli en informell standard när det vektorgrafik. En stor fördel med formatet är att det kan hantera samtliga upplösningar. Därför är det ett populärt format på såväl webben som när det kommer till publicering. Tack vare en skalbar struktur och lätthanterligare filer är detta ett av de allra mest populära formaten.

Adobe Illustrator (AI)

Detta är ett av Adobes egna format och kännetecknas av vektorer. Därmed har formatet ingen fast storlek utan kan skalas utifrån individuella behov. Därför har det blivit enormt populärt när det kommer till publikationer. Eftersom det bygger på linjer, snarare än pixlar, är det enkelt för mjukvara att matematiskt skal bilderna till den storlek som behövs.