Krita

Oavsett om man satsar på en designkarriär eller bara vill förbättra sina privata bilder så är det väldigt viktigt att ha tillgång till kraftfulla grafik- och redigeringsprogram. Även om Adobes produktserie, så som Photoshop, Illustrator och Lightroom har kommit att bli något utav de facto-standard när det kommer till grafikredigering så bör man inte utgå från att riktigt bra grafikprogram måste kosta pengar. På senare tid har antalet bra gratisprogram blivit allt fler, och många av dem kan definitivt mäta sig med betalprogrammen.

Den som letar efter budget- eller gratisalternativ behöver inte oroa sig för att vara utelämnad till andrahandsvalen. Nu för tiden finns det ett stort antal grafikredigeringsprogram som är gratis och har precis lika omfattande funktionalitet som de ofta väldigt dyra professionella alternativen. Imponerande nog så kan många av dessa program även användas direkt i webbläsaren, online utan att man behöver installera något. Därför behöver man sällan kompromissa mellan funktionalitet och smidighet.

Här ska vi titta närmare på några av de gratisprogram som kommer att ta ert projekt till nya höjder.

1. Inkscape
Inkscape är ett gratis grafikprogram som är baserat på öppen mjukvara och erbjuder en fullskalig arbetsmiljö för vektorgrafik. Det är i stor utsträckning anpassat för filformatet SVG, men stödjer import och export av ett stort antal andra vanligt förekommande format. Lika så finns programmet tillgängligt för såväl Windows som Mac OS X och Linux. Därför är Inkscape en perfekt arbetsmiljö för den som samarbetar med personer på många olika plattformar.

2. Gimp
När det kommer till Photoshop-utmanare så har Gimp en riktig särställning. Detta var nämligen det första gratisprogram som kunde mäta sig med dyra professionella alternativ. Med ett stort antal verktyg, filter och funktioner har det blivit en favorit bland de som ritar på frihand eller sysslar med fotoredigering. Då Gimp uppdateras regelbundet så kan man alltid vara säker på att ha tillgång till de senaste och mest användbara funktionerna.

3. Gravit Designer
Uppstickaren Gravit Designer är unik på det sättet att programmet är tillgängligt både online och på i stort sett samtliga moderna operativsystem. Däribland Windows, Linux, Mac OS X och Chrome OS. Med ett stort antal funktioner för smidig vektorgrafik kan man med Gravit Designer exportera till många format såsom PDF samt SVG, och även lagra bilderna i en molntjänst.

4. Pixlr
För den som gillar att kunna arbeta på språng så är Pixlr ett perfekt fotoredigeringsprogram för mobila enheter. Med stöd för både Android och iOS är det ett alternativ för de stunder då man känner inspiration, eller behöver redigera något på plats. Det är tillgängligt gratis på App Store och Google Play, beroende vilken sorts enhet man själv har.

5. Krita
Trots att det funnits ända sedan slutet av 90-talet så är Krita fortfarande förhållandevis okänt. Det finns tillgängligt för Windows, Mac OS X och Linux. Det har blivit enormt populärt bland illustratörer, på grund av den stora uppsättningen av smidiga förinställningar som bidrar till smidigt arbetsflöde. Utan att kompromissa med teknik så förkortar Krita vägen från idé till färdigt projekt.