Fler termer som en grafisk designer bör ha koll på

Vi hoppas att du hade nytta av termerna vi postade sist, men det var bara en liten del av alla termer man bör känna till. Som grafisk designer är det mycket viktigt att man både kan använda sig av rätt termer samt att man förstår vad andra menar när de pratar i termer. Här nedan kommer ett par termer till som vi hoppas att du kan ha användning för.

Typografi

För att uttrycka sig enkelt är typografi konsten att arrangera ett typsnitt. Det är en av grunderna i grafisk design och något som varje designer bör plugga in i minsta detalj.

Skillnaden mellan ett enkelt, vanligt typsnitt och ett riktigt bra typsnitt är ofta det som får en skillad designer att sticka ut. Och att själv kunna upptäcka ett fel i ”kerning” (det utrymme som finns mellan två tecken) kan ibland vara riktigt tillfredsställande. Så gör dig själv en tjänst och lär dig allt som finns att veta om typografi.

Rutnät, eller ”Grid”

Det bästa och enklaste sättet att beskriva ett rutnät, eller en ”grid”, i grafisk design är en serie  korsande vertikala och horisontella linjer som används för att organisera och strukturera innehåll. Vare sig om du jobbar i InDesign, Photoshop eller Illustrator så kan ett rutnät hjälpa dig att få din sammansättning på rätt sätt samtidigt som du även kan balansera ditt typsnitt och ditt bildspråk.

Vanliga rutnätssystem har oftast en stor header längs med toppen och lika stora ikoner som följer under headern. Det finns dock ingen gräns på vad du kan skapa i ett rutnät så det är bara fantasin som sätter gränser. Rutnätssystemet är en utmärkt resurs som kan hjälpa dig i ditt arbete som grafisk designer, du kan till exempel jobba med mallar och öva dig på att bli ett proffs när det kommer till att skapa perfekta typsnitt.

Så sätt dig ner framför ditt favoritprogram och börja öva så att du sedan kan briljera med dina kunskaper!