Fler tips till nybörjare i Adobe Illustrator

Här kommer fler tips som kan vara till stor hjälp för alla nybörjare och de som vill effektivisera sitt arbete i Illustrator.

 

 

Utseendepanelen

Med hjälp av utseendepanelen (Appearance panel) får du en snabb överblick över dina strokes och fyllningar, när som helst. Utseendepanelen finns förinställt i gränssnittet och förutom att få en överblick, kan du även ändra färg, tjocklek och opacitet på dina strokes och fyllningar direkt i panelen. Om du har tillämpat en effekt kan du snabbt klicka på namnet på effekten för att gå tillbaka och justera den.

 

Enkla penseldrag

Om du trodde att Illustrator och vektorgrafik handlade om fasta former och onaturliga medieffekter bör du tänka om. Du kan, med hjälp av panelen ”Penslar” (Brushes) och Illustrators stora utbud av penslar, snabbt tillämpa penseldrag på dina linjer.

 

Om du dubbelklickar på penseln i panelen för penslar kan du redigera penseln – och dessa förändringar återspeglas automatiskt i ditt projekt. Förutom detta kan du även skapa penslar från grunden med hjälp av vektorgrafik som du tidigare skapat. Möjligheterna är oändliga!

 

Symbolverktyg

Symboler är ett utmärkt sätt att skapa komplexa teckningar eller bilder på ett mycket snabbt sätt. Tänk dig att du t.ex. vill ha en flock med fåglar. Rita då endast en fågel, markera den och förvandla den till en symbol i panelen för symboler. Välj sedan sprayverktyget för symboler (Symbol Sprayer) från verktygspanelen och spraya runt på din sida.

 

När du har gjort detta kan du sedan använda de andra symbolverktygen (i panelen för symboler) för att ändra storlek och färg, samt ändra i formen för att få en mer naturlig effekt. Att arbeta med symboler på detta sätt är alltid till stor hjälp och sparar enormt mycket tid om man behöver rita många småsaker i samma bild, som t.ex. snäckor på en sandstrand. Dessutom är det riktigt enkelt!

Lycka till!