Detta är en guide till dig som vill göra egna, skalbara bilder till websidor och tryck med hjälp av pixelgrafik och passar perfekt om du vill göra en fototapet, affisch eller varför inte ett t-shirttryck? För att skapa perfekt pixelgrafik på detta sätt behöver du använda dig av ios-appen Adobe Color för att skapa harmoniska färgscheman. Man behöver även använda sig av Adobe Illustrator för att skapa den perfekta, skarpa pixelgrafiken. Tack vare att man använder sig av sin mobiltelefon kan detta vara ett sätt att komma ifrån skrivbordet och ge variation i arbetet.

1. Använd aldrig standardfärgerna i Illustrator

Standardfärgerna i Illustrator kan vara ganska tråkiga och överanvända, så vad du än gör, använd inte dessa. Använd istället appen Kuler för att få ett mycket bredare färgschema med vackra paletter. Logga in med ditt Adobe ID i Kuler-appen och börja leta efter häftiga färger. Appen använder nämligen kameran i telefonen för att hitta färger och skapa paletter baserat på det du väljer att peka kameran emot.

2. Spara paletterna

Så fort du sparar något i Adobe Color-appen, kommer detta att dyka upp i Color-panelen i Illustrator. Det blir på detta sätt mycket enkelt att integrera färgerna i ditt projekt.

3. Skapa fyrkantig grafik

För att säkerställa att grafiken blir skarp när den till exempel visas på webben är det till stor hjälp om man skapar exakta, kvadratiska ritytor. På detta sätt kommer mitten av ritytan alltid falla i hörnet av en pixel, istället för i mitten av en.

4. Förhandsvisning av pixlar

Se till att färgläget är inställt på RGB och rastereffekterna till skärmen (72ppi). Du kan nu ställa in förhandsgranskningsläget till pixlar vilket gör att när du zoomar in på projektet kommer kanterna att vara pixlade istället för släta linjer.

5. Problemfria pixlar

Välj verktyget för rityta (artboard tool) och klicka på ikonen för referenspunkter (rutnätet av kvadrater). Om du väljer rutan längst upp till vänster, kommer ritytan automatiskt alltid ändra storlek på det vänstra hörnet, vilket gör att pixlarna inte kommer ändra storlek. När du gör detta så dubbelkolla även att X- och Y-värdena inte har några decimaler. Öppna sedan upp ”visa-menyn” och se till att ”Pixel preview” är markerat.

6. Gruppering 

Klicka i ”Align to Pixel Grid” i Transform-panelen, för att säkerställa att projektet kan flyttas i små, exakta steg. För att spara tid kan du klicka Select>Object>Not Aligned to Pixel Grid, för att redigera dessa objekt som en grupp.