Den klassiska mattan har en spännande historik som sträcker sig ända tillbaka till 500-talet före Kristus. Dess ursprung har i de flesta fall härletts till Mellanöstern där tekniken att väva mattor var ett populärt hantverk. Där användes de inte bara för prydnads skull utan var även kulturellt viktiga i den mån att de ofta inkorporerade viktiga händelser i närmiljön. Men de var såklart även praktiska då de erbjöd ett värmande lager till ofta kalla golv.

Sedan dess har mattan spridit sig till de flesta kulturer och är nu vanligt förekommande världen över. Ursprungligen användes uteslutande naturmaterial, men nu dyker det ofta upp mattor tillverkade i ett stort antal olika syntetfiber beroende på användningsområde. De senaste två decennierna har det även blivit populärt att designa egen dörrmatta och framställa mässmatta med tryck.

Den går alltid hem

Moderna mattor har ett stort antal olika funktioner. Inte sällan framställs de för att fylla ett visst syfte. En barmatta med tryck är, exempelvis, i de flesta fall mer färgglad och har ett tryck som barnet kan relatera till. En dörrmatta eget tryck är i kontrast mer robust och tillverkad för att tåla upprepade påfrestningar från att folk gnuggar sina undersulor mot dem.

En stor fördel med att designa din egen matta är att du har möjligheten att välja såväl det material som du önskar, som det tryck som du tycker bäst förmedlar det du vill uttrycka. Designa egen matta och låt dina besökare mötas av något som ger förtroende eller får dem att relatera till dig. Oavsett om du representerar ett företag eller är en privatperson så kommer en matta definitivt att göra nytta. Låt besökare få en roliga första upplevelse. De är även väl lämpade att användas i representativa sammanhang och dela ut till potentiella kunder.