Det finns mycket man bör hålla koll på när man håller på med print-design. Här följer några begrepp, program, ord m.m. som kan vara bra att känna till. 

Acrobat

Acrobat är en programvara utvecklad av Adobe som låter designers skapa, redigera och skriva ut filer i PDF.

Justering

Att justera anpassningen av texten i din layout kan dramatiskt förändra utseendet på hela din design. Experimentera med justeringen genom att flytta texten i olika riktningar och se vad som passar bäst rent visuellt.

Balans

Om det finns en sak som alla lyckade utskriftslayouter har gemensamt är det att de är bra balanserade. Balans innebär delvis hur man använder sig av tomma utrymmen och design för att få betraktaren att fokusera i huvudsak på en specifik sak i designen. Dålig balans innebär till exempel att man har för mycket tomrum på ena sidan av layouten medan den andra sidan är fullproppad med grafik. Försök balansera designen så att den väger lika tungt på bägge sidor.

Bindning

När du trycker din design kan den behöva vara bunden om dokumentet består av flera olika sidor. Det finns många alternativ för bindning av ett utskriftsdokument, som är anpassade efter den produkt som designen ska tryckas på (t.ex. pocketböcker, broschyrer, visitkort m.m.). Några av de olika bindningsmetoderna kallas; sadelhäftning, limbindning, linnetrådsbindning och Wire-O.

Bitmappsgrafik

Bitmappsgrafik består av ett antal små pixlar, men skiljer sig i formatet från andra pixelgrafiker som t.ex. vektorgrafik. Om man i efterhand ändrar storleken på bitmappsgrafik kan det resultera i förlust av kvalitet i form av synliga och fula pixlar. Se därför till att enbart använda bitmappsbilder med mycket hög kvalitet och upplösning om du tänker trycka det på något material.

Detta är bara några få av alla ord, begrepp och program som man bör ha koll på som grafisk designer, så om du vill lära dig mer behöver du bara hålla utkik efter nya inlägg här på vår sida.

Lycka till!