Termer som en grafisk designer bör ha koll på

När man jobbar som grafisk designer finns det några termer som kan vara väldigt nyttiga att lära sig. Här nedan listar vi några av de vanligaste termerna som förekommer i många designprogram och i hela branschen.

 

Raster- och vectorbilder

Rasterbilder, eller som det ibland kallas, bitmappsbilder, är uppbyggda av tusentals pixlar som bestämmer sätter både färg och form på bilden. Foton är en typ av rasterbilder och Photoshop är det vanligaste programmet för att redigera rasterbilder. I Photoshop kan du själv göra om pixlarna och ändra både formen och färgen. Problemet när man jobbar med rasterbilder är att de består av ett visst antal pixlar, så om du till exempel vill förstora en bild så kommer Photoshop att behöva kompensera data som leder till en försämrad bildkvalitet.

 

Vectorbilder (som till exempel kan skapas i Adobe Illustrator) utgörs istället av punkter, som var och en har en definierad  X och Y koordinat. Dessa punkter går i linjer som sedan utgör formen och i dessa former kan du sedan fylla i med den färg du vill. Eftersom att bilden är uppbyggd på detta sätt kan man enkelt ändra storlek utan att kvaliteten försämras.

 

DPI och PPI

Upplösning är en annan viktig term som kan vara svår att hålla koll på. Det finns två huvudsakliga akronymer som används när man talar om upplösning; DPI och PPI.

 

DPI står för ”Dots Per Inch” och hänvisar till antalet punkter som finns per tum på en utskriven sida. DPI är något man bara behöver bry sig om när man jobbar med ett projekt som ska tryckas, eller som ska skrivas ut.

 

PPI däremot står för ”Pixel Per Inch”, och som man enkelt kan lista ut handlar det här om hur många pixlar det finns per tum. PPI jobbar man med när man gör digitala projekt till till exempel en hemsida, och kom ihåg att kvaliteten försämras när du förstorar en bild med pixlar.

Lycka till!