Tips för nybörjare i Adobe Illustrator

Är du sugen på att börja designa egna saker som vykort, broschyrer eller logotyper i Adobe Illustrator? Då ska du ta en titt på dessa tips som kan hjälpa dig att bemästra programmet och dess verktyg. Om du redan har erfarenhet av Illustrator kan dessa tips hjälpa dig att jobba mer effektivt.

Kom till rätta med Bézier

För att överhuvudtaget kunna göra någonting i Illustrator måste du lära dig att bemästra Brézier-punkter och kurvor. Det kan vara svårt att lära sig i början, men när man testat ett par gånger kommer man att märka hur lätt det är att skapa vilka former som helst.

Att flytta på punkterna styr och ändrar kurvorna, och med hjälp av Alt/Shift-tangenterna i samband med pennverktyget kan du klicka i kurvan för att skapa fler kontrollpunkter. Nu är det bara att testa sig fram och snart kan du skapa komplexa, organiska former utan problem.

Brézier-genvägar

Ett bra tips för att styra Brézierkurvor med större noggrannhet är att använda Alt-tangenten efter att du skapat en punkt. Genom att hålla nere Alt kan du placera nästa punkt utan att manipulera kurvan.

Håller du däremot ner Shift kommer nästa punkt automatiskt att hamna i en 45-graders vinkel. Genom att använda denna typ av genvägar kan du enkelt spåra rasterbilder i Illustrator vilket är bra om du t.ex. designar en logotyp.

Strokes och Path´s

Som standard gör Illustrator så kallade ”strokes” när du ritar någonting. Detta innebär att du får en tunn svart linje runt det du ritar. Du kan dock ändra färg eller fyll i färgrutepanelen (Swatches), eller i verktygspanelen uppe till höger i gränssnittet.

Det lilla verktyget för strokes och fyll (strokes and fill) låter dig växla mellan de två när ett objekt är markerat, vilket underlättar om du t.ex. vill ha olika tjocklekar på olika ställen. I strokes-panelen kan du även justera vikt och typ av stroke.

Lycka till!