Tips på hur man skapar vacker, upprepande mönsterdesign

Det är något speciellt med att skapa egna mönster och det ger lite av en mental utmaning eftersom att man måste pussla ihop allt på rätt sätt, lite som att bygga lego eller spela Tetris. Och när man har lyckats med att skapa ett eget mönster som dessutom är snyggt, så får man en riktigt bra känsla.Att kunna skapa olika mönster är dessutom riktigt roligt och enklare än vad man kan tro, samtidigt som att det är en viktig del i arbetet som designer.

Släta ytor vs. ojämna ytor

När man designar ett mönster på en slät yta, som till exempel en tapet, är det extremt viktigt att man tänker på skalor så att allt ser jämnt och snyggt ut på den plana väggen. Om du däremot designar något som ska tryckas på tyg, som till exempel ett kuddfodral är skalorna inte riktigt lika viktiga, utan här bör du mer tänka på färger och kontraster. Ljusrosa och ljus orange färg är t.ex. två färger som kan upplevas som samma nyans på ojämna ytor.

Använd befintliga illustrationer

Ett bra tips om du inte vill göra ett mönster snabbt, eller bara öva lite, är att använda dig av befintliga illustrationer som du antingen gjort själv, eller får lov att använda rent juridiskt. När du då lägger till element eller ändrar former i illustrationerna kommer du snabbt se mönstret växa fram och ta form.

Rita för hand och följ konturerna

För att skapa ett så snyggt mönster som möjligt, börja med att rita en mängd olika motiv och former för hand på ett papper. Använd sedan ett transparent ritpapper och en ritplatta med tillhörande penna och följ sedan konturerna för att få in det i arbetsrutan i det program som du använder. Det är viktigt att alla linjer och konturer är slutna och att det inte finns några avbrott i dem, annars blir det problem när du ska fylla motiven med färg.

Lycka till!
 

Ta del av våra guider!

  • Guide till ett framgångsrikt mässdeltagande
  • Hur man tapetserar som designeliten gör
  • Guiden hur du skyltar bäst i din butik

Ladda ner dom gratis här!

Daniel Wisarve
042-13 77 00
daniel@colourpicture.se
www.colourpicture.se
Fråga oss om utomhusreklam, butiksreklam, expo och inredning!