Tryckkonsten har kommit lång väg från Gutenbergs tryckpress. Numer kan i stort vem som helst skriva ut dokument på ett stort antal material. Men när vi tänker på utskrifter så är det oftast papper, böcker, planscher och liknande pappersmaterial som dyker upp i tankarna. Men något som på senare tid blivit enormt populärt är att trycka på textiler. Tack vare samtida lösningar kan man numera trycka i stort sett allt ifrån högupplösta bilder till enklare texter på diverse olika textilmaterial.

Nu för tiden behöver man inte heller beställa enorma upplagor för att det ska vara prisvärt att trycka på textiler. Resurseffektivisering och tekniska framsteg har gjort denna sorts tryck tillgängliga för konsumenter och slutkunder utan att det behöver bli särskilt kostsamt.

Hur får man bra tryck på textil?

Precis som med övrigt tryck så är det avgörande att man ser till att ha tillräckligt högupplöst material. Detta är helt klart nyckeln till framgång. Därefter så bör man se till att välja en textilprodukt som motsvarar det som ens primära målgrupp efterfrågar. Detta kräver att man helt enkelt känner sina befintliga och framtida kunder. Oavsett om man i slutänden kommer fram till att man vill trycka på sängkläder eller smidiga bärkassar, så kommer den extra tid man spenderat på att efterforska sin målgrupps önskemål verkligen att löna sig.

Ofta så finns det tillgång på färdiga mallar för textiltryck, och då är det bara att ladda ned mallen för den produkt man vill förse med tryck och sedan infoga sin egen bild, logotyp, text eller övrigt tryck. Så länge man använder sig av en högupplöst bild så kan man vara säker på att trycket blir bra.

Vilken tryckteknik är bäst?

Dessa dagar har man ibland att välja mellan ett stort antal trycktekniker. Då alla har sina för- och nackdelar så kan det vara bra att ha vissa saker att förhålla sig till. Vilken av de olika metoderna man väljer beror helt och hållet på egna preferenser och material.

Vattenbaserat tryck, eller så kallat Ink Jet-tryck, har blivit populärt för att det anses erbjuda väldigt mjuka färger och har blivit ett givet val när det kommer till tryck på kläder. Vill man trycka något i ljusa färger är det ett bra val då tekniken verkligen framhäver denna sorts nyanser.

Screentryck, ibland även kallat plastisol, är en av de mest vanligt förekommande metoderna för att trycka på textiler. Den kännetecknas av bra matchning av färger, vilket gör den väl lämpad för grafiskt intensiva tryck så som logotyper. Bland olika tekniker för textiltryck så är detta helt klart den allra mest använda och anses ofta vara något utav textiltryckets förfader.

Sublimeringstryck har blivit populärt först på senare tid och används främst på material som är helt eller delvis syntetiska. Vet man att produkten består av polyester är detta en prisvärd tryckteknik som ger ett hållbart och tåligt resultat. Denna sorts tryck är kända för att kunna stå emot ett i det närmaste oändligt antal tvättar, samtidigt som det bjuder på unikt högt andningsförmåga.