Ytterligare tips till nybörjare i Adobe Illustrator

Om du hade hjälp av våra föregående tips för nybörjare i Adobe Illustrator, så ska du ta en titt även på dessa. Här följer nämligen några fler tips som hjälper dig i ditt arbete i Illustrator. 

”Warpa” objekt på ett enkelt sätt

Om du tycker att dina objekt är lite tråkiga och monotona, kan du använda dig av effektverktygen för att förvränga, rugga, rynka, svälla och andra effekter för att förändra objektet på ett subtilt sätt.

 

För att hitta effekterna går du in i Verktygspanelen (Tool panel) och klickar på breddverktyg (Width tool). Detta gör så att en utfällbar meny dyker upp där du kommer se en rad olika alternativ och effektverktyg. Effektverktygen är penselbaserade så allt du behöver göra är att klicka på valfri effektpensel och börja rita. Om du dubbelklickar på en effekt kommer du in i inställningar för det specifika verktyget där du kan ändra alternativ. Så det är bara att börja experimentera!

 

Redigera typsnitt på ett snabbt sätt

Något av det bästa med Illustrator är dess användarvänliga och helt underbara textverktyg. Med detta verktyg blir det enkelt att lägga ut ett typsnitt som en del av en illustration, samtidigt som det är riktigt bra för att redigera ett typsnitt. Skriv ut ett teckensnitt, gör den större med teckenpanelen (Character panel). Välj sedan rutan som texten är i (alltså inte själva texten) och gå till Typsnitt>Skapa konturer (Type>Create outlines).

 

När du gjort detta kan du börja redigera bokstäverna genom att justera Bézier-punkterna. Detta är bra när du vill experimentera med nya varianter på standardtypsnitt eller utforma och designa nya snitt.

 

Att välja snarlika objekt

När du har vant dig vid att rita mer komplicerade former och figurer och byggt upp en illustration i Illustrator, kanske du vill ändra färg på olika objekt samtidigt. Vissa objekt kan dock delvis gömma sig under andra objekt vilket gör att det kan uppstå problem.

 

För att göra det lite lättare för dig själv, välj ett av dina objekt och gå sedan till Välj>Samma (Select>Same) och välj sedan önskat alternativ (t.ex. fyllningsfärg). Om du gör på detta sätt kommer alla dina objekt att markeras automatiskt, vilket gör att du enkelt kan ändra alla på en gång med hjälp av färgrutepanelen.

Lycka till!