Eftersom att teknologin och internets framfart sett till så att alla har möjlighet att skaffa den mjukvara som behövs för att till exempel designa visitkort, broschyrer eller affischer, kan många klienter fråga sig varför de ska betala för något de kan göra själva. Det finns även företag som erbjuder sig att designa loggor gratis eller till ett riktigt lågt pris.

Hur kan du som frilansare då ta betalt för en design, i en värld där ”alla” kan designa och producera ett projekt?

Var innovativ

Alla har möjlighet att skaffa mjukvara, men det som gör dig speciell som designer är dina unika idéer. Att ha ett snyggt utformat portfolio är ett riktigt bra tips för att få din klient att se kvalitetsskillnaden på dina designer jämfört med de företag som erbjuder en gratisdesign. Förhoppningsvis är det viktigare för klienten med kvalitet snarare än priset.

Erbjud det lilla extra

Om du erbjuder någonting utöver det vanliga kommer din klient förmodligen att komma tillbaka till dig när det gäller framtida projekt. Om du till exempel designar en logotyp för ett företag, kan du i samband med att du skickar in projektet skicka med skisser eller idéer på andra saker som företaget kan vara intresserade av. Ett exempel på vad du kan göra är att skicka med en design på ett visitkort med den nya logotypen och hoppas på att klienten både gillar designen och uppskattar att du lagt ner extraarbete.

Var professionell

Det är viktigt att du både vet vad du gör och att du även är bra på det. Det räcker dock inte med ett bra självförtroende, utan du måste visa din kunskap för klienten. 

Att ha ett vackert portfolio med dina bästa och mest uppdaterade projekt, kan få klienten att överväga att betala mer för att få den bästa kvaliteten.

Ge tillbaka

Att vara ödmjuk och givmild är ännu en sak som kan få dig att sticka ut ur mängden. Du kan till exempel skriva ett blogginlägg om dina senaste projekt, erbjuda välgörenhetsorganisationer att använda en av dina designer gratis eller varför inte lägga upp en handledning som hjälper andra att lära sig designa sitt eget projekt. Detta kommer att få potentiella klienter att tänka på dig när de ska beställa framtida projekt.

Lycka till!